Best practice | 15 min read

Hvad er en kundeprofil? En komplet vejledning, eksempler og gratis skabeloner

Udnyt data til at opbygge omfattende kundeprofiler, så du kan give mere relevante og personlige oplevelser.

Af David Galic, Tekstforfatter

Senest opdateret 19. Juni 2023

En personlig oplevelse baseret på en kundeprofil: En musikapp, der forstår dine lyttevaner og anbefaler lignende kunstnere eller playlister, som du måske kan lide.

En ekstraordinær, personlig oplevelse baseret på en kundeprofil: En musikapp, der bruger dine data fra det seneste år til at skabe et (fiktivt) musikfestivalprogram baseret på de kunstnere, du lytter mest til, opkalder begivenheden efter dig og sender dig en festivalplakat, som du kan dele.

Zendesks Rapport om kundeoplevelsestrends i 2023 viser, at 59 procent af forbrugerne ønsker, at virksomheder skal bruge de data, de indsamler om dem, til at tilpasse deres oplevelse. Hvordan kan du bruge data til at give dine kunder den ekstra tilpasning, der gør deres oplevelse fra god til fantastisk? Ved at skabe en datamættet kundeprofil af din målgruppe.

Følg vores guide til, hvordan du udvikler kundeprofiler, så du kan begynde at give dine kunder hyperpersonaliserede oplevelser og øge loyaliteten og fastholdelsen af kunderne

Hvad er en kundeprofil?

En kundeprofil er et dokument, der indeholder vigtige oplysninger om din ideelle kunde. Du kan bruge den som en strategisk guide til at skabe personlige oplevelser.

Hver profil skal indeholde kundernes smertepunkter, interesser, købsmønstre, demografiske data, motivationer, interaktionshistorik og meget mere. Disse oplysninger kan hjælpe din virksomhed med at forstå, hvordan forbrugerne interagerer med dit brand og dine produkter, så du kan tilpasse markedsføringskampagner, skræddersy budskaber og samtaler og yde personlig support.

Husk at være gennemskuelig over for kunderne med hensyn til, hvilke data du indsamler, og hvordan du planlægger at bruge og opbevare dem. Lad altid dine kunder selv bestemme, om de vil dele deres oplysninger eller ej.

B2B vs. B2C-kundeprofiler

Der findes to typer kundeprofiler: business-to-business (B2B) og business-to-customer (B2C). De data, du indsamler til kundeprofiler, vil variere alt efter, om du er en B2B- eller B2C-virksomhed.

  • B2B-kundeprofiler kortlægger den typiske virksomhed, der køber dine varer eller tjenester, herunder virksomhedens størrelse, branche, beliggenhed, omsætning og målgruppe. Profilen kan også omfatte beslutningstagerne i kundevirksomheden.
  • B2C-kundeprofiler fokuserer på individuelle kunder og indeholder demografiske data som alder, køn og livsstilspræferencer.

Hvad er kundeprofilering?

Kundeprofilering er den proces, som virksomheder bruger til at oprette kundeprofiler. Målet er at identificere, beskrive og segmentere kunderne ud fra en lang række karakteristika og variabler baseret på deres personlighed, købsvaner og adfærd. Kundeprofilering fokuserer primært på dine ideelle kunders smertepunkter og interaktioner med dit brand.

Fordele ved kundeprofilering

Fordele ved kundeprofilering

Med kundeprofilering får du de data, du har brug for, til at skabe de skræddersyede oplevelser, som forbrugerne ønsker. Dataene giver dig mulighed for at se kundernes motiver og afskrækkende faktorer bag deres køb og giver dig indsigt i, hvad kunderne lægger mest vægt på, når de interagerer med brands. Her er nogle af de fordele, som din virksomhed kan forvente af kundeprofilering.

Forbedre effektiviteten ved at reducere siloer

Vejen til en dybere personalisering bliver ofte blokeret af datasiloer. Med et system, der samler data fra forskellige afdelinger, kan teams hurtigt og effektivt finde de kundedata, de har brug for. Med et enkelt kundeoverblik kan agenterne få den kontekst, der er nødvendig for at skabe en personlig oplevelse uden at skifte mellem systemer.

Skab loyalitet gennem personlige og proaktive oplevelser

Det er vigtigt at tilbyde proaktive og personlige oplevelser for at opbygge tillid og fremme kundeloyalitet. Ifølge vores CX Trends-rapport siger 60 procent af kunderne, at de kan se, når de modtager personlige anbefalinger fra et brand, og at de finder dem værdifulde. Når kunderne føler, at et brand forstår dem, er de mere tilbøjelige til at blive hængende. Udnyt dataen til at engagere dig i dine kunder og skabe en dybere forbindelse med dem.

Øg samarbejde på tværs af teamet

Alle teams i din virksomhed har værdifuld indsigt, der kan forbedre dine kundeprofiler. Ved at øge samarbejdet på tværs af teams kan du oprette målrettede markedsføringskampagner og levere personlig support for at skabe gode kundeoplevelser. Et system som Zendesks arbejdsområde for agenter hjælper med at forbedre samarbejdet på tværs af teams ved at konsolidere realtidsinformationer i en enkelt visning, som hver afdeling kan se.

Øg salget

Kundeprofilering viser dig, hvilke grupper du skal målrette dig mod. Det hjælper dit salgsteam med at identificere leads af høj kvalitet og tilpasse deres tilgang. Det betyder, at de kan lukke flere salg.

Lad os sige, at en kundeprofil afslører, at der er interesse for en produktfunktion, som din virksomhed nu tilbyder. Du kan tilpasse dine beskeder, når du henvender dig til kunden, og starte processen med at lukke et salg.

Indsamling af indsigt for at træffe datainformerede beslutninger

Indsamling af relevante data, der kan være spredt på tværs af systemer, og konsolidering – med hjælp fra en K kundedata-platform (CDP) – kan give værdifuld indsigt, som kan hjælpe dig med at træffe informerede beslutninger. Marketingteams kan have vigtige oplysninger, der kan hjælpe med at lukke et salg, mens kundeservice kan have nøgledata til en mere personlig markedsføringskampagne.

Typer af kundeprofilering

Den kundeprofil, du ønsker at oprette, er med til at bestemme, hvilke typer data du skal indsamle. Her er almindelige måder at segmentere dine kunder på for at skabe den bedst mulige kundeprofil.

Demografisk

Demografisk profilering definerer dine kunder ud fra hvem de er. Denne type segmentering grupperer kunderne efter personlige karakteristika som f.eks:

  • Alder
  • Køn
  • Civilstand
  • Etnicitet
  • Indkomst
  • Jobtitel
  • Uddannelse

Marketing- og supportteams bruger ofte disse oplysninger til at skabe personlige beskeder og til at identificere præferencer for kommunikationskanaler.

Psykografisk

Psykografisk profilering definerer, hvorfor kunderne køber dine produkter eller tjenester. Denne type kundeprofilering segmenterer kunderne efter:

  • Personlighedstræk
  • Holdninger
  • Udtalelser
  • Værdier og overbevisninger
  • Livsstil
  • Religion
  • Politisk tilhørsforhold

Selv om denne type data er subjektive og typisk er de vanskeligste at identificere, kan de være de mest værdifulde oplysninger i kundeprofilen. Det hjælper din virksomhed med at forstå tankerne og motiverne bag et køb, og hvordan kunderne har det med dit brand (også kendt som kundeopfattelse).

Adfærd

Adfærdsprofilering definerer, hvordan dine kunder interagerer med dit brand. Denne type segmentering grupperer kunderne efter adfærdstendenser som f.eks:

  • Købemønstre
  • Forbrugsvaner
  • Interaktioner med brandet
  • Hvordan de bruger dine produkter eller tjenester
  • Typer af feedback

Virksomheder kan bruge adfærdsdata til at identificere muligheder for mer- og krydssalg, forbedre den overordnede kundeoplevelse og give personlige anbefalinger.

Geografisk

Geografisk profilering definerer dine kunder ud fra deres fysiske placering og hvor de handler. Denne type profilering adskiller kunderne efter personlige karakteristika, f.eks:

  • Fysisk placering
  • Sprog
  • Kultur
  • Arbejdsplads

De faktorer, der indgår i geografiske data, såsom klima, kulturelle påvirkninger, leveringsmuligheder og miljøbehov og -præferencer i landdistrikter og byer, påvirker kundernes påvirkninger og købevaner.

3 metoder til kundeprofilering

Kundeprofilering vil gruppere kunder med lignende træk, karakteristika, adfærd, motiver eller beslutningstagningsstile. Du kan gå til kundeprofilering på tre forskellige måder: psykografisk, typologisk og karakteristisk.

Psykografisk metode

Den psykografiske metode bruger forbrugerens egenskaber, karaktertræk og livsstil til at definere markedssegmenter. Den dækker:

  • Demografi: alder, placering, køn, civilstand, etnicitet, indkomst, internetadgang, jobtitel, boligejerskab og uddannelsesniveau
  • Livsstil: hobbyer, aktiviteter, interesser, værdier, holdninger, udtalelser og samtaleemner (politik, religion, menneskerettigheder osv.)

Typologisk metode

Den typologiske metode fokuserer på, hvad der driver forbrugeren til at interagere med dig. Den definerer kunden ud fra deres motivationstype:

  • Behovsbaseret: kunder, der kun køber det, de har brug for
  • Tilbudsbaseret: kunder, der søger efter rabatter og lægger mest vægt på prispunkter
  • Impulsbaseret: følelsesmæssigt drevne kunder, der bruger penge på følelser og impulser
  • Loyalitetsbaserede: kunder, der konsekvent køber fra dig og promoverer dig til folk i deres netværk

Brandkarakteristik

Karakteristikmetoden fokuserer på de træk, der påvirker købet. Nogle fælles træk ved denne fremgangsmåde er:

  • Praktik: Du gør det hurtigt og nemt for kunderne at gøre forretninger med dig.
  • Personalisering: Du er i stand til at appellere til forbrugerne på et personligt niveau. De anerkender, at du skræddersyer oplevelser til deres specifikke ønsker og behov.
  • Tilhørsforhold: Kunderne føler, at de er en del af et fællesskab. De har kontakt med andre kunder, er meget opmærksomme på anmeldelser og interagerer regelmæssigt med dig.

Her kan du se, hvordan du opretter en kundeprofil i fem trin.

De bedste profiler indeholder mere end blot grundlæggende oplysninger – de bør indeholde en bred vifte af data, der viser, hvordan din målgruppe interagerer med dit brand. For at opbygge en datamættet kundeprofil har du brug for værktøjer til kundedatabaser for at spore kundeoplysninger. Her kan du se, hvordan du opretter en kundeprofil i fem trin.

1. Brug skabeloner til kundeprofiler

Det kan være en tidskrævende proces at oprette en kundeprofil på egen hånd. I stedet for at starte helt forfra kan du bruge færdige kundeprofilskabeloner til at indsætte dine kundedata og oprette en profil hurtigt og nemt.

2. Identificer kundernes smertepunkter og løsninger

Det næste skridt er at identificere de mest almindelige smertepunkter hos kunderne, og hvordan dit produkt eller din tjeneste løser dem. Mange kunder kan have de samme smertepunkter, og kundeprofiler kan hjælpe dig med at finde det, der binder det sammen.

3. Bestem fælles demografiske data og adfærd

Det fører til det tredje trin: fastlæggelse af fælles demografiske data og adfærd. Kundeprofileringsdata kan hjælpe dig med at finde ligheder mellem visse kundegrupper, f.eks. karakteristika, placering eller motivation. Dette giver dig mulighed for bedre at målrette kunderne og personalisere opsøgende kommunikation, markedsføring og kundeservice.

4. Indsaml og analysér kundefeedback

Indsamling og analyse af feedback kan hjælpe dig med at tegne et billede af, hvordan din ideelle kunde ser ud på tværs af forskellige kundegrupper. Du kan indsamle feedback via:

  • Kundetilfredshedsundersøgelser (CSAT, Net Promoter Score® osv.)
  • Kundeinteraktioner og interviews
  • Fokusgrupper
  • Aktiv lytning
  • Online anmeldelser
  • Communityfora

Når du har indsamlet disse kvantitative og kvalitative kundeprofildata, kan du spore og analysere dem med et CRM-system (Customer Relationship Management).

5. Find den rigtige software til at integrere data på tværs af værktøjer og systemer

Brug dit CRM-system til løbende at forbedre dine kundegrupper og integrere dataene på tværs af værktøjer og systemer. Den rigtige CRM-software hjælper dig med at indsamle data fra dine nuværende kunder – f.eks. navn, placering, historik og oplysninger fra hele kunderejsen – for at skabe de mest præcise profiler.

Skabeloner til kundeprofiler

Vores skabeloner til kundeprofiler gør det nemt at komme i gang. Med din gratis download får du fem PDF-filer, du skal udfylde:

  • Grundskabelon til kundeprofiler: Denne skabelon, der er let at scanne, indeholder – du gættede det – de grundlæggende oplysninger, du har brug for i et overblik.
  • Omfattende skabelon til kundeprofiler: Denne skabelon giver dig mulighed for at gå i dybden med kundeoplysningerne, og der er masser af tom plads til at tilføje relevante kundedata.
  • Skabelon til B2B-kundeprofil: Denne skabelon giver dig plads til at tilføje vigtige oplysninger om dine ideelle B2B-kunder, herunder virksomhedsstørrelse, indtægt, struktur, styrker, svagheder, placering, budget, smertepunkter og løsninger.
  • Skabelon til B2C-kundeprofiler: Denne skabelon indeholder alt det, du har brug for til at oprette en profil på B2C-kunder, herunder en professionelle oversigt, de produkter, de bruger, fordele og udfordringer ved produktbrug, smertepunkter og et kunderesumé.
  • Skabelon til ICP-scorecard (Ideal Customer Profile): Skabelonen til ICP-scorecardet giver dig mulighed for at bruge et pointsystem til at vurdere en kundes potentielle egnethed. Den indeholder kategorier for behov, tidslinje, budget og beslutningskompetence.

Gratis skabeloner til kundeprofiler

Lær din ideelle kundebase bedre at kende med vores gratis skabeloner til kundeprofiler.

Eksempler på kundeprofiler

Her er et par eksempler på vores skabeloner til den ideelle kundeprofil. Download nu for at komme i gang.

Grundlæggende kundeprofil

Den grundlæggende kundeprofil omfatter demografiske oplysninger, de anvendte produkter eller tjenester, smertepunkter og løsninger.

Grundlæggende kundeprofil

Download gratis skabeloner til kundeprofiler

Skabelon til ICP-scorecard (Ideal Customer Profile)

Som tidligere nævnt hjælper ICP-scorecard-metoden dig med at evaluere dine potentielle kunder ved hjælp af et enkelt pointsystem. Evalueringen går fra nul til to, alt efter hvor godt de passer til de tildelte kriterier. Hvis en kundes score overstiger din grænseværdi, er der gode chancer for, at de er en ideel kunde.

Skabelon til ICP-scorecard (Ideal Customer Profile)

Download gratis skabeloner til kundeprofiler

Kundeprofil for Zendesks arbejdsområde for agenter

Kundeprofilen i Zendesks arbejdsområde for agenter viser dig, hvordan en kundeprofil ser ud, når du samler kundedata i en enkelt samlet visning. Dette eksempel på en markedsføringsprofil giver dig mulighed for at se kontaktoplysninger, aktivitetshistorik, ticketoplysninger, yderligere kundeoplysninger og en komplet samtalehistorik.

Kundeprofil i Zendesks arbejdsområde for agenter

9 værktøjer, du kan bruge til at indsamle data om kundeprofiler

Forbrugerne giver virksomheder deres data på mange forskellige måder hver dag. Potentielle kunder kan læse dit websted igennem, engagere sig i dit brand via sociale medier, ringe til kundeservice osv. Hver interaktion giver dig mulighed for at registrere kundeoplysninger, men disse oplysninger er kun nyttige, hvis du har adgang til dem, og du vil ideelt set have adgang til alle oplysningerne ét sted.

Her er et par værktøjer, der kan hjælpe dig med at indsamle kundedata, så du kan forstå kunderne bedre.

Formularer

Registreringsformularer til kundeemner og undersøgelser indsamler de data, der udgør fundamentet i din ideelle kundeprofil. De kan også give indsigt i kundernes loyalitet og engagement.

1. Registreringsformularer til kundeemner

Lav en tilmeldingsformular på dit websted, og bed de besøgende om at udfylde den med deres kontaktoplysninger. Til gengæld får de adgang til noget, f.eks. en særlig rabatkode eller et whitepaper. Du lærer, hvilke produkter eller emner hver enkelt besøgende er interesseret i, samtidig med at du indsamler grundlæggende oplysninger om dem.

2. Undersøgelser

Send undersøgelser til kunder, der har brugt dit produkt eller din tjeneste (og/eller har haft kontakt med dit supportteam), for at få en forståelse af, hvad de kan lide og ikke kan lide ved dine tilbud. Du kan bruge denne værdifulde kundefeedback til at foretage forbedringer og opbygge stærkere kundeforhold.

Kommunikationsplatforme

Oplysninger, der indsamles fra kommunikationsplatforme, kan vise dig, hvordan forbrugerne interagerer med dit brand.

3. Platforme til e-mailmarketing

Indsaml data fra dine kunders e-mailinteraktioner for at underbygge din målrettede markedsføringsprofilering med. Hvis en kunde f.eks. klikker på en e-mail om et bestemt produkt, som han/hun ikke har købt endnu, kan det være et tegn på, at det er tid til at sælge et produkt mere. E-mailmarketingplatforme kan også integreres i din CRM-software for at give dig et samlet billede af en kundes engagement i dit brand.

4. Sociale medier

Følger dine kunder dig på de sociale medier? Hvis ikke, så tænk over, hvordan du kan tiltrække deres opmærksomhed. Har de liket mange af dine Facebook-opslag eller delt dem med deres venner? Svarer de regelmæssigt på din virksomheds tweets? Hvis det er tilfældet, ved du, at de er loyale kunder. Alle disse oplysninger kan samles i et CRM-system, som dit marketingteam kan bruge.

5. Kundesupportkanaler

Mød kunderne, hvor de er, og giv strømlinet support med en omnichannel-oplevelse. Du kan starte en samtale på en kanal og genoptage den senere på en anden kanal uden at miste konteksten. Dette giver en fleksibel, kundecentreret kommunikationsmetode, der registrerer data og samtalehistorik.

Webanalyser

Webanalyser viser, hvordan dine kunder interagerer med din virksomhed online.

6. Google Analytics

Dette værktøj giver dyb indsigt i kundernes interaktioner på dit website, så du kan identificere, hvad der fungerer, og hvad der ikke fungerer. Du kan se de mest populære sider, lære om dit publikums interesser og mærke, hvordan de besøgende bruger dit websted.

7. Kundekonti

En kundes registrerede konto på dit websted eller din virksomhedsplatform indeholder grundlæggende oplysninger (f.eks. navn, e-mail eller foretrukne kommunikationsmetode). Hvis en kunde er logget ind på sin konto, mens han/hun surfer på dit websted, kan du se, hvordan han/hun interagerer med hvert af dine produkter.

Vigtige forretningsværktøjer

Brug disse værktøjer til at lette kundeinteraktionerne, få viden om deres køb og indsamle og opbevare forbrugeroplysninger.

8. Platforme til e-handel og fakturering

Værktøjer som Shopify indsamler oplysninger om, hvordan en kunde træffer sine købsbeslutninger. De indsamler også vigtige data, f.eks. hvad dine kunder har købt, hvor mange penge de har brugt, og hvor ofte de bestiller.

9. Kundeservicesoftware

Åben, fleksibel kundeservice-software giver dig mulighed for at integrere alle dine data fra forskellige kilder i dit CRM-system, så du får et komplet billede af kunden. Når du har de oplysninger, du har brug for, samlet på ét sted, forstår du bedre, hvordan du kan opbygge gode kundeoplevelser.

Selv hvis du bruger disse typer værktøjer, behøver du ikke nødvendigvis at integrere alle data i et CRM-system på én gang. Du kan vælge, hvad du vil medtage, alt efter din virksomheds mål.
Uanset hvilke oplysninger du får, vil centraliseringen af data hjælpe dit team med at levere en ensartet kundeoplevelse.

Hvilke data er nødvendige for at skabe en ideel kundeprofil?

Her er tre typer data, der er nødvendige for at skabe en ideel kundeprofil.

Kundedata til marketing

Marketingteams kan bruge en forbrugerprofil til at skabe en effektiv marketingkampagne med skræddersyede budskaber, forudsige kundernes adfærd og identificere købsmønstre og tendenser.

Hvis dit marketingteam f.eks. ved, hvilke produkter din kunde tidligere har returneret, vil de sandsynligvis ikke sende flere oplysninger om disse specifikke varer. På samme måde kan en målmarkedsprofil fortælle dit marketingteam, hvis en kunde åbner en e-mail om et bestemt produkt snesevis af gange. Hvis de har klikket på links, men aldrig har købt noget, er det sandsynligvis et tegn på, at kunden ønsker mere information om varen.

Kundedata til salg

Salgsteams kan bruge data fra kundeprofiler til at bestemme, hvordan de skal henvende sig til en kunde. Oplysningerne i forbrugerprofilen kan hjælpe en sælger med at få et klart billede af, om en kunde er åben for en opgradering, eller om han/hun er en usandsynlig kandidat til et mersalg. Kundeprofiler kan også gøre det muligt for sælgere at finde bedre kundeemner og lukke flere aftaler.

Med Zendesk kan du tilpasse integrationer til at registrere kundeaktivitet (f.eks. når de afgiver en ordre) og kundekvaliteter (f.eks. tøjstørrelse), der giver sælgerne mere kontekst, så de bedre kan forstå kunden.

Kundedata til support

Supportteams kan bruge kundeprofiler til at yde personaliseret kundeservice. Når en forbruger beder om hjælp, registreres detaljerne om deres interaktion. Det giver agenterne værdifulde oplysninger om kunden, så de kan tilpasse hver enkelt oplevelse. Hvis dine agenter f.eks. kan se, hvilke løsninger en kunde allerede har prøvet, vil det forbedre kvaliteten af den support, de yder.

Alle i virksomheden er ansvarlige for at skabe en positiv brandoplevelse, så en datamættet kundeprofil kan gøre livet lettere for alle afdelinger.

Brug dine kundeprofildata til at tilpasse oplevelser

Ved at opbygge datamættede profiler kan du forbedre din markedsføring, dit salg og din support ved at forudse, hvad kunderne har brug for. Når du har alle disse data, kan du begynde at lægge en strategi for, hvordan du skal gribe tingene an som det næste.

En omfattende profil hjælper dig med at vide, hvem dine kunder er, og hvad de vil have, før de overhovedet har stillet et spørgsmål. Dine kunder vil sandsynligvis være mere loyale over for dit brand, fordi de ved, at du kan løse deres problemer. Disse positive oplevelser bør føre til mindre kundetab.

Gratis skabeloner til kundeprofiler

Lær din ideelle kundebase bedre at kende med vores gratis skabeloner til kundeprofiler.

Gratis skabeloner til kundeprofiler

Lær din ideelle kundebase bedre at kende med vores gratis skabeloner til kundeprofiler.

Skabeloner til kundeprofilerSkabeloner til kundeprofiler